Dimensa Woonmaatschappij en DPS hebben de eerste steen gelegd van 11 koopappartementen aan de Tramstelplaats in Merelbeke (Merelbeke-Melle). Het is het eerste project uit de Design&Build-procedure voor appartementen van Wonen in Vlaanderen uit 2021 dat effectief van start gaat.
Design & Build
Wonen in Vlaanderen sloot in 2021 via een Design & Build-procedure een raamovereenkomst voor het ontwerp en de realisatie van sociale appartementen op gronden in eigendom van de woonmaatschappijen. In Oost-Vlaanderen kwamen TV Dehaene-Sileghem & Durabrik Publieke Samenwerkingen (DPS) als laureaat uit de bus.
“Een Design&Build-procedure kan de markt weer een boost geven, aangezien de winnende dossiers volledig klaar zijn”, aldus Wim Hochepied van DPS. “Als een maatschappij ons een stuk grond aanbiedt, kan er snel een vergunning komen. Dat terwijl de ontwikkeling en de realisatie van een regulier dossier wel 5 tot 7 jaar kan duren.”
Dimensa Woonmaatschappij zette dan ook graag haar grond aan de Tramstelplaats (Hundelgemsesteenweg) in Merelbeke in voor deze D&B-formule. Na de intentieverklaring tot samenwerking in oktober 2023 kon de eerste steen van het project vandaag al gelegd worden.
Het project
Het project bestaat uit 11 koopappartementen, waarvan 8 met 1 slaapkamer (voor 2 personen) en 3 met 2 slaapkamers (voor 3 personen).
De appartementen worden gebouwd op ‘BEN-niveau’ of ‘bijna-energieneutraal’. “Dit betekent dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie en warm water. De energie die nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald”, vertelt Hans Heyse, algemeen directeur van Dimensa. De appartementen zijn dan ook uitgerust met lucht/water-warmtepompen en een zonnestroominstallatie.
Nu de eerste steen gelegd is, kunnen de werken in april ook effectief van start gaan. Buro 56 werd aangesteld als uitvoerend architect van het project.
“We kijken er al naar uit om in het najaar van 2026 de sleutels te overhandigen aan de kopers”, aldus Heyse.
Met de appartementen wordt op de site van de Tramstelplaats voldaan aan de sociale last die opgelegd wordt door de gemeente. Bij projecten vanaf 10 woongelegenheden is het immers verplicht om 25% sociale woningen te voorzien.