Volkshaard
Op aansturen van de Antisocialistische Werkliedenbond het Volk - later het ACW en nu beweging.net - werd op 3 januari 1928 de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard gesticht. De statuten verschenen in de bijlage van het Belgisch Staatsblad op 20 januari 1928. De goedkeuring door de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken was er al op 1 december 1927.
De stichters van Volkshaard waren onder meer de top van de christelijke arbeidersbeweging van Gent (Edmond Ronse, Gustaaf Eylenbosch, Emiel Claeys, Adolf Van Vlaenderen, Gustaaf Gabriël), enkele sociaal voelende gezagsdragers en burgers en een paar notabelen. De eerste voorzitter was Edmond Ronse, advocaat en later minister. Hector Goossens, advocaat en nadien vrederechter, was zaakvoerder. Emiel Claeys, die burgemeester van Gent en senator zal worden, was secretaris. In de Halve Maanstraat in Sint-Amandsberg (Gent) werden de eerste sociale woningen gebouwd.
Kleine Landeigendom Het Volk
Na Volkshaard in 1928 werd op 18 januari 1936 de Gewestelijke Maatschappij voor Kleine Landeigendom opgericht door dezelfde initiatiefnemers. De statuten verschenen in de bijlage van het Belgisch Staatsblad op 7 mei 1936.
Anders dan Volkshaard, die zich richtte op sociale huur, bouwde Kleine Landeigendom Het Volk betaalbare woningen om te verkopen aan mensen met een bescheiden inkomen. Daarnaast trad de maatschappij ook op als bemiddelaar voor de Vlaamse Woonlening bij het Vlaams Woningfonds.
De eerste 2 woningen werden gebouwd in de Wildestraat in Doornzele (Evergem) in 1938. In 1947 volgden 6 woningen in Hogeveld in Scheldewindeke (Oosterzele).
Habitare+
In juni 2018 fuseerden de Merelbeekse Sociale Woningen en de Deinse Sociale Bouwmaatschappij tot Habitare+.
De Merelbeekse Sociale Woningen werd opgericht door baron Jean Verhaegen, die na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog geconfronteerd werd met de grote woningnood in Merelbeke. Met de steun van de gemeente Merelbeke kon hij in 1921 een vennootschap oprichten, toen nog de Merelbeeksche Goedkope Woningen.
Ook de Deinse Sociale Bouwmaatschappij ontstond in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, waarin de stad Deinze behoorlijk verwoest werd, met grote huisvestingsproblemen als gevolg. In 1921 deed schepen August Pien het voorstel om werkmanswoningen te bouwen. Door politieke onenigheid duurde het nog tot 1924 voor de maatschappij effectief opgericht werd.
Fusie
Sinds 30 juni 2022 is de juridische fusie van Habitare+, Kleine Landeigendom Het Volk en Volkshaard officieel een feit. Het is een eerste stap in de vorming van de woonmaatschappij in het gebied onder Gent. De Vlaamse regering heeft immers beslist dat er vanaf 2023 per stad of gemeente maar één maatschappij meer mag zijn die sociale woningen bouwt, verhuurt en verkoopt.
Die beslissing was voor de Raden van Bestuur van de drie maatschappijen het signaal om de fusiegesprekken op te starten. Een logische stap, want – bovenop het overlappende werkingsgebied – zijn ook de geschiedenis, de visie en de werking van deze maatschappijen zeer gelijklopend.
Woonmaatschappij
Sinds dinsdag 30 mei 2023 zijn we officieel erkend als woonmaatschappij en gaan we verder onder de naam Dimensa.
Sinds 30 mei 2023 is ook het sociaal verhuurkantoor SVK Leie en Schelde ingekanteld in de organisatie en namen we de contracten van RSVK Waregem in ons werkingsgebied over. Vanaf 1 juli 2023 komen ook de huurcontracten van SVK OCMW Destelbergen, SVK Domus Donza en SVK Meetjesland in ons werkingsgebied over.